DVS logo Omtrek vrijgemaakt

gk kb ploeg kTijdens de Gelderse kampioenschappen korte baan in Nijmegen hebben onze zwemmers een prima resultaat behaald. De wedstrijd was verdeeld over vier dagen in twee weekeinden. De kleine selectie bestond uit Iris Onnink, Coco Schut, Ilse Kooij, Rik Schipper, Dries Mostert, Myrthe de Knijff en Ronis van Everdingen. In totaal stonden de Edese zwemmers 17 keer aan de start.

Iris Onnink wist het meeste eremetaal mee naar huis te nemen. Met twee keer zilver deed ze het uitstekend bij de paralympische zwemmers. Dries Mostert was de andere winnaar. Hij behaalde brons op de 400 meter vrije slag.
Ook de andere zwemmers van De Vrije Slag konden persoonlijke top prestaties laten optekenen. Dit levert een goede basis voor de rest van het seizoen. Iris Onnink heeft haar aandacht al weer gericht op het volgende evenement. In December zal zij starten op de Nederlandse Kampioenschappen voor Junioren en Jeugd in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven.

Met een kleine ploeg zwemmers is er goed gescoord tijdens de kampioenschappen die in Arnhem gehouden werden. In totaal zijn er van De Vrije slag 5 zwemmers in actie gekomen waarbij Rik Schipper vooral in vorm was op de vlinderslag en 3 medailles wist te halen: 2e op de 100vlinder, 3e op de 200wissel en 2e op de 50 vlinder waar hij voor het eerst onder de 30seconden dook. Ronis van Everdingen had over het hele weekend 9 starts en wist in topvorm maar liefst 8 persoonlijke records te zwemmen, een geweldige score met zilver op de 100m vrije slag en brons op de 50m rugslag. Ilse Kooij had moeite om haar snelste tijden te verbeteren maar wist desondanks wel brons op de 100m vrijeslag en zilver op de 50m vlinder te winnen. Myrthe van der Knijff kwam beide dagen in actie en wist al haar tijden te verbeteren en Thijs Meerveld mocht zondag mee zwemmen tussen het sprintgeweld bij de heren en was tevens belangrijk in de rol als assistent coach. Al met al een heel goed weekend voor De Vrije Slag met mooie records en medailles in meerdere wedstrijden en kampioenschappen waar de zwemmers en trainers al maanden naar toe hebben gewerkt!

Klik hier voor alle tijden.

zilver kVandaag een wat korter stukje over sessie 7 en 8 van het NJJK. De beschrijving van het vroeg opstaan en hoe moeilijk ik dat iedere keer weer vind en het binnendruppelen rond 07:00 in de Brabantse zwemtempel en het inzwemmen van 07:30 tot 08:20u bespaar ik jullie deze keer.

Lars zilver kIk ga meteen over tot de orde van de dag: om 09:00u moest Lars aantreden voor de 400m wisselslag. We kennen hem inmiddels als een totale niet-ochtendzwemmer… Hij stond als 7e geplaatst voor deze pittige afstand en we hadden zijn strijdplan al helemaal klaar. Nu de uitvoering nog. En die ging helemaal gesmeerd. Nou ja: niet helemaal. Want na een flitsende opening op de vlinderslag (1:06.23) en een goede rugcrawl (1:15.78) sloeg ons de schrik tot 2x toe om het hart bij de keerpunten op de schoolslag: handen behoorlijk diagonaal geplaatst (dat kan nog), maar deze ook nog eens ongelijk neerzetten op de Omega-platen is een echte beginnersfout. Maar kennelijk was het ook nog vroeg voor die official op baan 2 en de meelopende kamprechter want niemand heeft iets onreglementairs vastgesteld. En dus werd het feest in het De Vrije Slag kamp, want Lars zwom uiteindelijk naar een geweldige tweede plek en pakte hij daarmee zilver met een nieuwe snelste tijd van 4:56.53! SUPER!!!

Ook Iris stelde wederom niet teleur. Zij pakte de draad van gisteren gewoon weer op door weer een PR te zwemmen. Dit keer op de 200m vrije slag. Moe maar voldaan (die laatste 50m waren écht wel zwaar), tikte ze aan op 2:48.18. Maar die vermoeidheid was nog niet uit haar lichaam verdwenen toen ze 1,5 later weer aan de start verscheen voor de 50m vlinderslag. Dit keer geen PR, maar wel een tijd heel dicht in de buurt van haar beste tijd: 0:48.89. En toen was het meteen ook tijd om de nodige rust te pakken voor de 8e en laatste sessie van dit toernooi.

De helden waren echter vermoeid. Voor Iris kwam de finale op de 200m vrije slag te snel en kwam ze boven haar tijd van vanochtend uit (2:49.62). Alleen Kirsten was nog fris en fruitig. Die ging nog eens even flink tekeer op haar derde en laatste afstand van dit NJJK: de 200m schoolslag. Als 25e geplaatst kwam ze uiteindelijk op een 19e plek uit met een prima tijd van 3:01.50. Hierna kwam Lars voor de 10e en laatste keer in actie dit toernooi, en wel op de 200m vrije slag. Maar aan zijn manier van zwemmen was te zien dat ook bij hem het beste er af was. Wel een goede PR, maar geen reserves meer voor “iets verrassends”: 2:02.77.

DVS NJJKteam kAls we terugkijken op dit toernooi, dan stel ik vast dat dit het meest succesvolle NJJK is van de vijf keren dat we er als De Vrije Slag bij waren in de afgelopen drie seizoenen. Niet alleen dat er nu voor het eerst ook medailles zijn behaald, maar ook dat ons groepje meer starts had dan bij de andere vier keren en dat we met veel meer PR’s terug naar huis komen. Kennelijk zijn we in staat om het pieken voor dit NJJK in een periode van 6 weken in te zetten met “Maastricht”, dit door te trekken naar de Gelderse Kampioenschappen (de eerste 2 weekenden in januari), om uiteindelijk tot grootse dingen in staat te zijn tijdens het NJJK: het voorlopig hoogst haalbare podium voor onze vereniging. Laten we hiermee vooral doorgaan en laat deze zwemmers (Kirsten, Iris en Lars) een voorbeeld zijn voor alle andere leden van onze club. Het zijn gewoon Kanjers!

Groeten en tot gauw weer!

Maurice

Zwembadtempel kleinZo goed als we sessie 4 op dag 2 hebben afgesloten, zo goed zijn we op zaterdagochtend ook begonnen aan sessie 5! Iris beet het spits af op de 200m wisselslag. Om 9:30u startte ze niet alleen voortvarend op de eerste twee banen vlinder, maar maakte ze er ook een mooie race van in de andere drie slagen op deze wissel-afstand. Haar eindtijd van 3:13.52 was dan ook een nieuw, ruim 9 seconden sneller PR!

Dik een uur later stond ze alweer aan de start. En dan nu voor de 50m schoolslag. Komend van 46.32 zwom ze ook nu weer prima naar een nieuwe tijd van 45.18 en BINGO: weer een PR! Daarom mocht ze vandaag dan ook “overwerken” in sessie 6: 2x een plek in de finales.

Voor Lars begon deze sessie uiterst onzeker omdat hij al sinds gisteren last had van een verkrampte en pijnlijke schouderspier. Die spier wilde zo maar niet meewerken toen hij zijn brilletje wilde opzetten, en pats! De kramp zat er in en wilde er niet meer uit. Gelukkig bleek een van de trainers van Dedemsvaart AC, onze “buren” in het zwembad, in het dagelijks leven manueel therapeut te zijn. Die heeft Lars gisteren en vandaag zo’n 5x letterlijk onderhanden genomen. Door die service voelde “het” al wel beter, maar bleef Lars’ schouderspier niet lekker voelen. Hij was dan ook niet gerust op een goede afloop van de 100m rugslag. Bovendien trof hij het niet met zijn indeling in de eerste serie, waarin hij als snelste was geplaatst, wetende dat hij het moest opnemen tegen 10 snellere zwemmers in de tweede en laatste serie. Uiteindelijk perste hij er een nieuwe PR uit met een tijd van 1:11.27. Met deze tijd werd hij uiteindelijk 5e. Proficiat!!

Na een welverdiende rust tussen de sessies door, stonden we vanmiddag om 15:30 weer in het Pieter van den Hoogeband Zwemstadion. Op het menu stonden dus de finales voor Iris op de 200m wissel en de 50m schoolslag, de 200m wissel voor Kirsten en de 50m vrij voor Lars. Voor Iris was de 200m wissel eentje om snel te vergeten: een volgelopen en later losgeraakt brilletje, geen oriëntatie en daardoor een verkeerd keerpunt en dus een dis. Balen. Maar ze pakte dat goed op door sportief revanche op zichzelf te nemen en in de andere finale op de 50m schoolslag de tweede PR van de dag te zwemmen. Resultaat: 44.54 en 4e van Nederland. Super!

En ook voor Kirsten was er reden voor blijdschap. Toch wel een beetje gespannen vooraf, ging ze sterk aan de slag op de 200m wisselslag. Met een prima vlinderslag en een goede rugcrawl pakte ze een ruime voorsprong in haar serie. De schoolslag eiste tóch zo z’n tol waardoor ze terugzakte naar een vierde plek. Uiteindelijk herpakte ze zich in de laatste 50m op de vrije slag zodat ze keurig als tweede in haar serie eindigde op een PR-tijd van 2:42.92!

Lars krijgt brons klein

Als laatste van De Vrije Slag mocht Lars starten. Dit keer op de 50m vrije slag: 3 series, 26 zwemmers, langzaamste starttijd 0:28.29, snelste starttijd 0:24.23 (verschil dus 0:04.06 tussen de snelste en langzaamste deelnemer). Lars bleek met 0:25.34 als 5e te zijn ingeschreven. In die snelste serie was het verschil tussen de nummers 1 en 9 maar 1,59 seconden. Alles lag dus superdicht bij elkaar en is zo’n race uiteindelijk gewoon een loterij. Super spannend allemaal. En na een prachtige race met maximaal gespierd geweld, hoog opspattend water, dat in 9 banen vrijwel synchroon één keer heen en één keer terug als een soort tsunami voort raasde, bleef op baan 2 het scorebord op 0:25.06 staan, met een bronzen 3 ervoor. Dat bleek Lars’ nieuwe PR-tijd te zijn. En een bronzen plak! Whoeaaahhhh!!! Geweldige prestatie Lars!!! Die zal vannacht lekker slapen.

Bronzen medialle klein

 

En wij trouwens ook. Het is nu 22:30. Ik vind het wel genoeg voor vandaag.

Groeten aan jullie allemaal en tot morgen!

Maurice

Komende wedstrijden:

Recente nieuwsbrieven:

Nieuwsbrief ontvangen?

Facebook

Adverteerders: