DVS logo Omtrek vrijgemaakt

Verplichte wedstrijden

 

Er zijn een aantal verplichte wedstrijden, namelijk de landelijke en Gelderse competitie (tien wedstrijden in totaal). Waarom is deelname aan deze wedstrijden verplicht? Bij de landelijke competitie en Gelderse B-competitie zwemmen we als vereniging tegen andere verenigingen. De gezwommen tijden van alle zwemmers van onze ploeg worden bij elkaar opgeteld. Hoe kleiner het totaal, hoe beter, dus het is de bedoeling dat we allemaal zo snel mogelijk zwemmen. Bij afmeldingen krijgen de afgemelde zwemmers vervangende tijden, maar deze vervangende tijden zijn veel langzamer dan de tijden die haalbaar zijn als de betreffende zwemmers wél zwemmen. We proberen dus te voorkomen dat we vervangende tijden krijgen en daarom is het verplicht om deel te nemen aan de landelijke competitie en Gelderse B-competitie als je opgesteld bent.

 

Gelderse B-competitie

 

Als je bent opgesteld voor de Gelderse B-competitie, ben je verplicht om aan deze wedstrijden deel te nemen.

Landelijke D1-competitie

 

Ook voor de landelijke D1-competitie geldt: als je bent opgesteld, ben je verplicht om aan deze wedstrijden deel te nemen.

 

Overige wedstrijden

 

Naast de verplichte wedstrijden zijn er verschillende andere wedstrijden waar De Vrije Slag aan deelneemt. Hieronder volgt een overzicht.

 

Vallei 25-wedstrijden

 

De Vallei 25-wedstrijden zijn wedstrijden voor jongens en meisjes die pas kort bij de vereniging zijn en die de zwemslagen nog niet geheel beheersen. Deze wedstrijden worden altijd in het Valleibad in Veenendaal gezwommen. Er worden alleen afstanden van 25 meter gezwommen in de slagen schoolslag, rugslag en vrije slag. Later stromen deze zwemmers door naar de Swimkickwedstrijden, de Jeugdwedstrijden en de Speedowedstrijden. De opstellingen voor de Vallei 25-wedstrijden verschijnen op de website en de zwemmers die opgesteld zijn krijgen bericht van hun trainer.

 

Swimkickwedstrijden

 

Ook de Swimkickwedstrijden zijn voor de jongere zwemmers, maar de deelnemers aan de Swimkick hebben al iets meer zwemervaring. Bij deze wedstrijden, die in Rhenen gezwommen worden, staat niet alleen zwemsnelheid, maar ook zwemtechniek centraal. Er worden verschillende programmanummers op snelheid gezwommen, maar er is ook een techniekwedstrijd. Iedere Swimkickwedstrijd wordt er een andere slag geoefend. De Swimkickwedstrijden zijn niet alleen sfeervol en gezellig, maar ook erg leerzaam voor zowel de zwemmers als de kijkende ouders! De opstellingen voor de Swimkickwedstrijden verschijnen op de website en de zwemmers die opgesteld zijn krijgen bericht van hun trainer.

 

Jeugdwedstrijden

 

Voor de zwemmers die de zwemslagen al beter beheersen, zijn er de Jeugdwedstrijden. Deze worden gezwommen in De Bongerd in Wageningen. De afstanden bij de Jeugdwedstrijden zijn wat langer dan bij de Vallei 25 en de Swimkickwedstrijden: er worden naast afstanden van 25 en 50 meter ook afstanden van 100 meter gezwommen en de vlinderslag komt zo nu en dan ook om de hoek kijken. Bovendien winnen de nummers 1 t/m 3 een mooie medaille bij de Jeugdwedstrijden! De opstellingen voor de Jeugdwedstrijden verschijnen op de website en de zwemmers die opgesteld zijn krijgen bericht van hun trainer.

 

Speedowedstrijden

 

DeSpeedowedstrijden zijn wedstrijden voor de zwemmers van 6 t/m 12 jaar (de minioren en de junioren 1 en 2) met enige zwemervaring. De wedstrijden vinden meestal plaats in het zwembad Veluwehal in Barneveld. Bij de Speedowedstrijden komen alle slagen in verschillende afstanden aan bod. De Speedowedstrijden zijn uitstekende gelegenheden om veel wedstrijdervaring op te doen, dus deze wedstrijden zijn erg belangrijk. De beste achttien zwemmers van Gelderland per programmaonderdeel komen aan het einde van het seizoen tegen elkaar uit in de Kring Speedo Finales.

 

Speedo Clubmeet

 

De Speedo Clubmeet is een bijzondere Speedowedstrijd. Deze wedstrijd wordt één keer per jaar gezwommen. Het bijzondere aan deze wedstrijd is dat we als team zwemmen: net als bij competitiewedstrijden worden alle gezwommen tijden van onze ploeg bij elkaar opgeteld. Hoe kleiner het totaal, hoe beter, want de snelste ploeg wint. Het is dus de bedoeling dat we bij deze wedstrijd allemaal zo snel mogelijk zwemmen, dus afmelden voor deze wedstrijd kan alleen in uiterste nood en ruim op tijd. De Speedo Clubmeet wordt dit seizoen gezwommen op 17 november 2012 en de opstelling zal ruim van tevoren gepubliceerd worden op de website en in de nieuwsbrief.

 

Medaillewedstrijden

 

Bij de Medaillewedstrijden worden verschillende afstanden en slagen gezwommen en bij ieder programmaonderdeel winnen de nummers 1 t/m 3 een mooie medaille! De zwemcommissie en het trainerskorps vinden dat we aan deze wedstrijd met een zo breed mogelijke selectie moeten deelnemen. Er worden opstellingen gemaakt, waarbij de meeste zwemmers geboren in 2002 of eerder worden opgesteld. Afzeggen is alleen mogelijk in overleg met de trainerscoördinatoren.

 

Limietwedstrijden

 

Voor deze wedstrijden kun je je zelf opgeven, maar als je eenmaal bent ingeschreven kun je niet meer afzeggen. Meestal kun je bij limietwedstrijden kiezen uit diverse afstanden en slagen. Het programma wordt bekend gemaakt op de website en in de nieuwsbrief en daarbij staat vermeld hoe je je kunt inschrijven. Limietwedstrijden zijn goede gelegenheden om een limiet te halen voor het zwemnummer van jouw keuze, maar ook om bijvoorbeeld eens een lange afstand te zwemmen of je PR’s op de sprintnummers te verbeteren.

 

DB Schenker Kerstwedstrijd

 

Ieder jaar organiseren we rond de kerstdagen onze traditionele Kerstwedstrijd in ons eigen bad in Ede. Aan deze wedstrijd kunnen en mogen alle zwemmers meedoen. Er worden alleen maar 50 meternummers gezwommen en je bepaalt zelf welke van de vier slagen je zwemt. Dit is een leuke en gezellige wedstrijd met grote deelname van andere verenigingen en met zoveel mogelijk sfeer in en om het zwembad. De  Kerstwedstrijd wordt meestal gehouden in het weekend voor kerst.

 

International Friendship Swimmeet (IFS)

 

Deze internationaal getinte zwemwedstrijd is een zogenaamde “meerdaagse”. De IFS wordt ieder jaar door MZ&PC uit Maastricht georganiseerd in de dagen tussen Kerst en Oud & Nieuw. Het wedstrijdbad is De Dousberg in Maastricht en we overnachten gewoonlijk in een scoutinghuis in de buurt van het zwembad. De IFS is niet alleen een sportief, maar ook een erg gezellig evenement. Aan deze wedstrijd kunnen zwemmers en zwemsters vanaf 12 jaar deelnemen. Deelname aan de wedstrijd is geheel op vrijwillige basis.

Aan deelname zijn wel bijzondere kosten verbonden, omdat voor overnachting en eten gezorgd moet worden. Ieder lid vanaf 12 jaar krijgt hierover tijdig bericht.

 

Kringkampioenschappen en Nationale Kampioenschappen

 

Om op de verschillende Kringkampioenschappen en Nationale Kampioenschappen te mogen zwemmen, moet je voldoen aan bepaalde limiettijden.

 

Masterwedstrijden

 

Wedstrijden voor zwemmers en zwemsters die de leeftijd van 25 jaar zijn gepasseerd, die niet in een van de wedstrijdploegen zijn opgenomen en die nog wel eens een wedstrijd willen zwemmen worden ook wel Masterwedstrijden genoemd. Masters kunnen zich voor deze wedstrijden (laten) inschrijven bij de zwemcommissie in samenspraak met de vertegenwoordiger van de conditiezwemmers/masters.

 

Clubkampioenschappen

 

Deze wedstrijd wordt gehouden aan het einde van ieder seizoen. Ieder lid van de vereniging mag aan deze wedstrijd deelnemen. Er worden alleen 50-meternummers gezwommen. Na de zwemwedstrijden volgt de medaille-uitreiking, waarbij alle zwemmers een mooie medaille als aandenken krijgen, en de bekendmaking van de clubkampioen bij de dames en bij de heren. Deze krijgen dan de wisselbeker uitgereikt waarin hun naam wordt gegraveerd. Na afloop van de wedstrijd is het dus altijd weer spannend: wie gaat het dit jaar worden?

Om het seizoen op een leuke en gezellige manier af te sluiten, is aan deze wedstrijd daarnaast het jaarlijkse eindfeest gekoppeld. Daarvoor zoeken we onderdak bij zwembad De Vrije Slag in Bennekom of bij ons eigen bad in Ede.

Facebook