DVS logo Omtrek vrijgemaakt

BENNEKOM - Twintig medailles, waaronder zeven gouden. Het gaat goed met De Vrije Slag. De Bennekomse vereniging trad het afgelopen weekeinde duidelijker dan ooit op de voorgrond Van de provinciale zwemtitelstrijd. Tijdens de Gelderse winterkampioenschappen in Doetinchem gaf De Vrije Slag z'n visitekaartje opnieuw af en het einde van de opmars lijkt nog niet in zicht.

In de zwemcompetities gaat het de club ook voor de wind. In de A-afdeling van de kring Gelderland neemt De Vrije Slag, na drie van de vijf ontmoetingen, de eerste plaats in en is in een spannende strijd gewikkeld met Groenlo voor promotie naar de hoofdafdeling. In de landelijke competitie staan de Bennekommers op een stevige promotieplek in de C-afdeling en niets lijkt een sprong naar een plaats bij de beste 45 verenigingen van Nederland in de weg te staan.
1992_foto_succesvolle_dvs_groep_kleinGemotiveerd
Van een nietige zwemclub die gedoemd ,leek op te gaan in het grote Polar Bears, naar een bloeiende vereniging die hard aan de weg timmert en aansprekende resultaten neerzet. En dat in amper drie jaar tijd. Het is de verdienste van trainer Edy Ketelaars, die de loftuiting direct doorspeelt naar Christien Pieterse en Marcel Molendijk. "Ik maak de trainingsschema's en sta langs de kant. Zij zijn het die in het water de kinderen stimuleren en de nodige techniek bijbrengen. Als oudere zwemmen zijn die twee erg gemotiveerd bezig en nemen de rest op sleeptouw" .
Met het noemen van het duo komt gelijk de affaire 'Polar Bears' ter sprake. Samen met een groot deel van de selectie van de Edese club maakte Ketelaars (52) na een rumoerige periode de overstap naar De Vrije Slag, van welke club hij zes jaar eerder afscheid had genomen. "Mijn dochter Lianne zwom bij Polar Bears en ik wilde naar een topclub. Ik werkte samen met ondermeer Jacqueline de Waal en Nick Vroon. Toen Jacqueline weg moest, koos ik partij voor haar en keerde terug naar De Vrije Slag. Toen ik dat besluit nam, wist ik niet dat een groot aantal zwemmers meeging".

Nieuw tijdperk
De terugkeer van Ketelaars en de komst van enkele sterke zwemmers en zwemsters luidden een nieuw tijdperk in voor De Vrije Slag. De Bennekommer, in het dagelijks leven hoofd logistieke zaken van een opleidingscentrum in het leger, had veel opgestoken bij de Edese club. Hij is wel zo eerlijk om te vertellen dat hij over de zwemtechniek nog steeds het nodige kan leren. "Ik ben van huis uit een voetballer en heb zelf nooit gezwommen. Ik was in mijn jonge jaren lid van SVN in Nieuwenhagen. We hadden Wiel Coerver als trainer en die heeft mij helemaal sportgek gemaakt. Mijn hart gaat helemaal uit naar de voetbalsport en ik volg alles. Ik ben twaalf jaar geleden door mijn twee dochters bij de zwemsport betrokken geraakt. Als het twee jongens waren geweest, was ik nu actief bij de voetbalclub Bennekom" .
"Ach, van boven kijken in De Peppel naar beneden langs de rand van het bassin staan, is een kleine stap. Ik leerde de beginselen destijds van Piet van Cadsand. Toen hij de club verliet, kwam ik aan de bak. De binding met de club via de kinderen is nu niet meer aanwezig. Ik denk dan ook, dat ik nog een jaar of twee actief blijf, dan zet ik er een punt achter. Het trainerschap kost me ontzettend veel tijd. Ga maar na. Iedere dag aan het begin van de avond training geven en ook nog op vrijdagochtend. En dan zaterdag of zondag en soms op beide dagen wedstrijden" .

Nationale selectie
"Ik wil met name Benno Kuipers en Martine Jansen de komende tijd begeleiden. Zij zijn opgenomen in de nationale selectie voor de Europese jeugdkampioenschappen. Af en toe ben ik assistent in Zeist op de centrale training en ik steek daar nog veel op over zwemtechnische zaken. In februari moeten ze zich in Dordrecht kwalificeren tijdens de nationale kampioenschappen, waar ook Christien Pieterse en Yvonne van Beek op het startblok verschijnen. Voor Benno is het de laatste kans, Martine kan volgend jaar nog een gooi doen naar een plek in de jeugdploeg. Dat wil ik in ieder geval meemaken" .
Het besluit het over twee seizoenen voor gezien te houden, heeft niets te maken met een gevoel van verzadiging. "Ik voel me echt in mijn element langs de kant van het zwembad. Pure ontspanning, die ik nodig heb naast mijn werk waarin ik een perfectionist ben. Als ik ergens mijn tanden in zet, ga ik door. Nu word ik verplicht het los te laten, omdat ik naar het zwembad ga. Als het aan mij ligt wordt het aantal trainingen opgevoerd naar tien keer per week. De mogelijkheden liggen er in De Peppel om iedere ochtend te gaan trainen. Er is, denk ik, geen bad in Nederland waar zoveel kan. Maar de leden zelf zien dat niet zitten".

Stokpaardje
De trainingen in De Peppel worden gehouden samen met Polar Bears. Dat brengt Ketelaars bij een oud stokpaardje. "De samen werking verloopt in goede harmonie. Maar eigenlijk zou het beter zijn, als er één club in de gemeente Ede bestaat. Er is nu veel verspilling van energie en badwater. Misschien had ik drie jaar geleden moeten wachten om terug te keren naar De Vrije Slag. Er was toen sprake van, dat de leden van de club naar Polar Bears zouden gaan. Maar het ligt allemaal te gevoelig om tot een fusie te komen. En van de kant van De Vrije Slag bestaat momenteel geen enkele behoefte, omdat alles op rolletjes loopt".
Zo goed zelfs, dat het afgelopen weekeinde een recordaantal medailles uit het water werd gevist. Het toont het enthousiasme van Ketelaars, als hij met enig spijt in zijn stem aanhaalt dat zijn club dichtbij het aantal van tien eerste plaatsen was. "Zowel Benno Kuipers, Jan Wiebe van Niejenhuis als Daniëlle van Beek tikten gelijktijdig aan met een tegenstander, maar werden door de jury van aankomst verwezen naar de tweede plaats. Daar gingen we de mist mee in. Ik wil het optimale eruit halen. Ik ben niet streng, maar wel een prestatietrainer. Aan de andere kant is er bij De Vrije Slag ook plaats voor jongelui, die gewoon lekker voor hun lol met de sport bezig willen zijn"

Komende wedstrijden:

Recente nieuwsbrieven:

Nieuwsbrief ontvangen?

Facebook