Officials

Onmisbare schakel tijdens wedstrijdzwemmen: de officials

Geen enkele zwemwedstrijd kan plaatsvinden zonder de inzet van officials. Zij zorgen ervoor dat alle wedstrijden eerlijk en volgens de officiële regels verlopen. Voor één wedstrijd zijn vaak al zo’n 20 officials nodig in uiteenlopende rollen.

Lijkt het je leuk om een bijdrage te leveren aan onze vereniging, vind je de wedstrijden lang duren, of vind je het te warm op de tribune? Dan is een rol als official misschien iets voor jou! Je bent van harte welkom om kennis te maken met deze belangrijke kant van het wedstrijdzwemmen, op deze pagina vertellen we je er meer over.

Tijdwaarnemer: een onmisbare rol bij elke wedstrijd

Bij wedstrijdzwemmen draait het natuurlijk om het zwemmen van de snelst mogelijke tijd. De tijdwaarnemer speelt hierbij een cruciale rol: hij of zij registreert de gezwommen tijden en houdt toezicht als keerpuntcommissaris. Dat betekent dat er ook wordt gecontroleerd of zwemmers hun keerpunten volgens de regels uitvoeren. De tijdwaarnemer beoordeeld ook de onderwaterfase en de 1e zwemslag (bij de schoolslag de eerste 2 slagen).

De opleiding tot tijdwaarnemer is vaak de eerste stap binnen het officiële kader van het wedstrijdzwemmen. Tijdens deze cursus maak je direct kennis met een groot deel van het reglement. Een mooie manier om betrokken te raken bij de sport!

Je kunt starten met de opleiding vanaf 14 jaar, De opleiding bestaat uit 4 dagdelen van ca. 2,5 uur waarvan je er 1 mag missen. De opleiding wordt afgesloten met een mondeling examen van 20 minuten. Hierna ontvang je een tijdelijke aanstelling vanuit de KNZB en mag je al bij heel veel zwemwedstrijden fungeren. Binnen 1 jaar laat je een praktijk beoordeling uitvoeren en ontvang je de vaste aanstelling. Hierna fungeer je minimaal 3 keer per jaar om je bevoegdheid te behouden.

Momenteel hebben we een team van ongeveer 17 tijdwaarnemers binnen onze vereniging. Dat lijkt veel maar per wedstrijd moeten wij ongeveer 3 a 4 tijdwaarnemers aanleveren per wedstrijd. In één zwemseizoen zwemmen wij ongeveer 35 – 40 wedstrijden. We zijn daarom doorlopend op zoek naar nieuwe tijdwaarnemers. De cursus voor tijdwaarnemer wordt normaliter eenmaal per jaar aangeboden op diverse plaatsen in onze regio, meestal in de maanden november/december, waarvoor wij de opgave in augustus moeten doen. Wil je gewoon eens kijken of het wat voor je is? Tijdens heel veel wedstrijden (waaronder onze clubkampioenschappen) heb je de mogelijkheid om te schaduwklokken. Je staat dan naast een ervaren tijdwaarnemer en je mag dan al meeklokken. Hier heb je geen vooropleiding voor nodig. 

Jury Secretaris: nauwkeurig en onmisbaar achter de schermen

Tijdens een zwemwedstrijd is de Jury Secretaris verantwoordelijk voor de juiste verwerking van alle resultaten. Geholpen door een assistent achter de computer, verwerkt het jurysecretariaat de gezwommen tijden en eventuele diskwalificaties tot de officiële uitslag.

Ook verwerkt de Jury Secretaris de zwemmers die onverhoopt alsnog worden afgemeld van de zwemwedstrijd. De scheidsrechter, starter, speaker en eventuele voorstarter ontvangen van het Jury Secretariaat een bijgwerkte startlijst.  Tot slot handelt de Jury Secretaris het voorblad (Proces verbaal) af waar alle officials op vernoemd staan evenals de officiele eindtijd van de zwemwedstrijd. 

Lijkt het je leuk om achter de schermen een belangrijke bijdrage te leveren aan het wedstrijdverloop? Dan is de cursus tot Jury Secretaris iets voor jou.

Je kunt starten met de opleiding vanaf 14 jaar. De opleiding bestaat uit 3 dagdelen van ca. 2,5 uur waarvan je er geen mag missen. Na de opleiding ontvang je direct je tijdelijke aanstelling en mag je fungeren naast een bevoegde Jury Secretaris. Na minimaal 2 wedstrijden dien je een praktijkbeoordeling te laten uitvoeren binnen 1 jaar. Hierna ontvang je je vaste aanstelling.

Momenteel hebben wij 3 bevoegde Jury Secretarissen binnen onze vereniging en 1 aankomend Jury Secretaris.

Starter: de race begint dankzij jou

Als starter ben jij verantwoordelijk voor een correcte en eerlijke start van elke race.

De scheidsrechter start de startprocedure met een aantal korte fluitsignalen en daarna een lang gerekt fluitsignaal. Met een uitgestrekt armgebaar draagt de scheidsrechter de zwemmers aan jou over en staan ze onder jouw commando. Wanneer iedereen stilstaat geef je het startcommando “Op uw plaatsen”. Hierna zorg je ervoor dat met een fluitsignaal – en bij elektronische tijdwaarneming ook met startapparatuur – je het duidelijke sein afgeeft waarmee de zwemmers van start kunnen gaan. Start iemand voor het startsignaal? Alleen als de starter en scheidsrechter het unaniem met elkaar eens zijn schrijf je een voorstel tot diskwalificatie. Deze zal dan worden afgetekend door de scheidsrechter.

Je zorgt er dus voor dat alle deelnemers onder gelijke omstandigheden kunnen beginnen. Dankzij jouw oplettendheid en precisie krijgt iedereen een eerlijke kans om zijn of haar beste tijd neer te zetten.

Maar wacht er zwemt een zwemmer mee met een gehoorbeperking, wat nu? Je leert het allemaal tijdens de cursus starter. De cursus bestaat uit 2 dagdelen. Je mag er geen missen. Na de opleiding ontvang je direct je tijdelijke aanstelling en mag je al fungeren bij veel wedstrijden. Nadat je minimaal 2 keer gefungeerd hebt naast een bevoegde starter laat je binnen 1 jaar een praktijk beoordeling uitvoeren. Hierna ontvang je je definitieve aanstelling.  Om je bevoegdheid te behouden fungeer je minimaal 4 keer per jaar, waarvan 2 keer als starter.

Momenteel hebben wij 3 bevoegde starters binnen onze vereniging. dit lijkt weinig maar er is maar 1 starter benodigd per wedstrijd. Veel starters hebben “moeite” om 2 keer per jaar te kunnen fungeren als starter. Een optie is dan om je aan te melden bij de KNZB en te gaan fungeren als starter voor de Regio Official Commissie. Je wordt dan in de “kop” van de jury ingedeeld bij zwemwedstrijden waarbij onze vereniging niet meezwemt.

Kamprechter: toezichthouder op eerlijk zwemmen

Als kamprechter zie je erop toe dat alle deelnemers de zwemslagen en keerpunten correct uitvoeren, volledig volgens de officiële regels. Ook controleer je de juiste overnames bij estafette’s. Samen met de scheidsrechter bepaal je ook de volgorde van aankomst bij de finish.  Als de scheidsrechter even verhinderd is neem je gevraagd en ongevraagd de leiding over van de wedstrijd en ben je op dat moment plaatsvervangend scheidsrechter. Je hebt dus een belangrijke rol in het waarborgen van eerlijk en reglementair wedstrijdverloop.

De KNZB zal je uitnodigen je uit om deel te nemen aan de cursus voor kamprechters.
Voor deze opleiding moet je beschikken over bevoegdheid 3 tijdwaarnemer én, bij aanstelling, over bevoegdheid 3J (jurysecretaris).

Momenteel hebben wij één kamprechter binnen onze vereniging.

Scheidsrechter: eindverantwoordelijke tijdens de wedstrijd

De scheidsrechter heeft de algehele leiding tijdens een zwemwedstrijd. Voor de start van de wedstrijd licht hij of zij de belangrijkste regels toe aan alle officials, en gedurende de wedstrijd houdt de scheidsrechter toezicht op een eerlijk en reglementair verloop.

Om scheidsrechter te worden, begin je met de opleiding tot kamprechter. Daarna kun je via een doorstroomtraject doorgroeien. Als kandidaat-scheidsrechter word je beoordeeld tijdens een wedstrijd in een andere regio.

De KNZB zal geschikte kandidaten uitnodigen voor dit traject.

Momenteel zijn er geen scheidsrechers verbonden aan onze vereniging.

Enthousiast geworden? Wij kunnen jouw hulp goed gebruiken!

Ben je enthousiast geworden na het lezen over de verschillende officialfuncties? Vind je het leuk om bij te dragen aan spannende zwemwedstrijden, deel uit te maken van een hecht team én nieuwe dingen te leren?

We verwelkomen altijd graag nieuwe, enthousiaste officials – of je nu af en toe wilt helpen als tijdwaarnemer, of de ambitie hebt om door te groeien tot scheidsrechter. Iedere inzet is waardevol!

Heb je interesse of wil je meer weten over de opleidingen en mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op met onze official functionaris Martijn Rauwers via martijn@rauwers.nl