Sponsors

Hoofdsponsor: PlusHuis

Sinds 2018 is Plushuis hoofdsponsor van De Vrije Slag. Het Edese bedrijf heeft de zwemmers gesteund met onder meer uitbreiding van het wedstrijdtenue.

Nicolaas van Everdingen, directeur van Plushuis: “Ons bedrijf levert in Gelderland adviezen hoe je je eigen huis gezonder en comfortabeler kunt maken en meer energie kunt laten opwekken dan verbruiken. Van zwemmen krijg je ook goedepositieve energie. En omdat mijn kinderen jarenlang met zoveel plezier bij DVS hebben gezwommen is het voor mij niet meer dan logisch om de trotse hoofdsponsor van DVS te zijn.”

Zwemvereniging De Vrije Slag verwacht van haar leden dat deze de beschikking hebben over minstens één setje clubkleding. Alle zwemmers die voor De Vrije Slag deelnemen aan wedstrijden, zijn verplicht deze clubkleding te dragen tijdens alle wedstrijden waaraan De Vrije Slag deelneemt. Uitgezonderd hier op zijn:

Osteopathie Centrum Bennekom

Heb je je al eens afgevraagd wat het geheim is van de Olympische legende in de zwemsport, Michael Phelps?

Hij combineert uiteraard de heilige drie-eenheid in de sport: genen, training en mentaliteit. Maar wat maakt van hem nu een echte wereldtopper van formaat?
Hij is geboren om te zwemmen. Dat grote talent heeft veel te maken met zijn fysieke kwaliteiten. Hij heeft een enorme spanwijdte. Zijn armen zijn van wijsvinger tot wijsvinger zelfs acht centimeter langer dan zijn lengte van teen tot kruin (1.87 m). Zijn handen en voeten zijn net als zwemvliezen, krachtig en heel flexibel.

Helaas zijn we niet allemaal met dergelijke capaciteiten geboren. Maar wij kunnen veel van de zwemgod leren.
Goed kunnen zwemmen leer je niet enkel door techniek – en duurtraining in het zwembad. Als de beweeglijkheid en functionele kracht van de bovenste en/of onderste ledematen onvoldoende is, zal de techniek er niet op verbeteren.
Soepele enkelbewegingen en krachtige heupbuigers zorgen voor meer stuwing vanuit de benen.
Triatleten kampen vaak met stijve enkelgewrichten, achillespeesproblemen e.d. (omwille van de vele hardlooptrainingen). Daardoor is de beenslag minder efficiënt.
Daarnaast is de “core”, de samenwerking tussen de heup-, buik – en rugspieren, essentieel om zo horizontaal mogelijk in het water te liggen. Dat zorgt uiteraard voor minder weerstand en bijgevolg, een snellere zwemprestatie.
De coördinatie van de beenslag, met een krachtige armbeweging wordt bepaald door de mobiliteit van de nek – en schouderbewegingen.

Je begrijpt het al, zwemmen is een fantastisch voorbeeld van een samenwerking van spieren en gewrichten van de bovenste en onderste ledematen, die als een geoliede machine door het water moet glijden. Een osteopaat kan je hierbij helpen.

Wel zwemmers, om een antwoord te geven op mijn eerste vraag : Het geheim van Phelps was naar mijn bescheiden mening, een uitstekende osteopaat !